Future of Digital CommercePrvi Adria Summit od 5. do 8. maja u Savudriji Pročitaj više

BiHEdukacijaKurseviVijesti

Prijavite se na prvu E-commerce Akademiju u BiH 

3 Mins read
Prijavite se na prvu E-commerce Akademiju u BiH -min

Želite naučiti kako uspješno plasirati proizvod i postati vješti online trgovac? Zanimate se za e-tržište? Poduzetnik ste ili to imate namjeru postati?   Onda imamo pravu stvar za Vas! 

Prateći trendove u poljima online trgovine i ubrzanog razvoja e-tržišta u Bosni i Hercegovini, Asocijacija za internet trgovinu “eComm” u BiH uz podršku Vlade Švicarske kroz aktivnosti projekta MarketMakers i Vlade Njemačke putem Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH pokreće prvu specijaliziranu akademiju na temu online trgovine za mikro, mala i srednja preduzeća u Bosni i Hercegovini. 

Prema riječima Alme Ahmić, izvršne direktorice Asocijacije “eComm”, namjera je da se u prvom krugu educiraju polaznici iz 40 bh. kompanija, od kojih će 20 najuspješnijih dobiti i dodatno mentorstvo. Koncept E-commerce akademije razvijen je uz podršku Vlade Švicarske kroz aktivnosti projekta Market Makers, a zahvaljujući podršci Vlade Savezne Republike Njemačke za mala i srednja preduzeća će biti omogućeno pohađanje Akademije. 

Usluga E-commerce Akademije je strateški cilj Asocijacije kako bi privrednicima i svojim članicama olakšala ulazak u e-trgovinu i unaprijedila rast iste, te će “eComm“ Asocijacija u narednom periodu nastaviti sa novim ciklusima Akademije.

Kako naglašavaju iz Asocijacije “eComm” mogućnost učešća u prvoj “E-commerce Akademiji” imaju pojedinci, mali i srednji poduzetnici iz Bosne i Hercegovine, koji će imati priliku učiti od istaknutih regionalnih i domaćih stručnjaka u oblasti e-trgovine.Također se pozivaju i poduzetnici koji žele biti informisani o tome kako unaprijediti svoje poslovanje, služeći se konkretnim primjerima iz prakse. 

“Jedan od značajnijih ciljeva ‘E-commerce Akademije’ je dodatno osposobiti kompanije da pokrenu ili povećaju svoju online prodaju, osnaže svoje kapacitete i resurse u ovom domenu, te intenziviraju trgovinu i izvan granica BiH. Riječ je o konkretnim i praktičnim znanjima, a polaznici će nakon završene edukacije i mentorstva imati širok pregled svih dostupnih alata i znanja za uspješno pozicioniranje na domaćem i inostranom tržištu”navodi Ahmić.

Ono što online trgovinu čini primamljivom jeste jednostavnost i brzina: proizvod ili usluga koju želimo su udaljeni samo nekoliko klikova. Proizvodi koji se nude na ovaj način često nisu dostupni u trgovinama, te su nerijetko i jeftiniji u online ponudama, uključujući i troškove dostave, što je još jedna olakšica za kupce i faktor koji dodatno utiče na izbor kupovine.  

Pogodnosti za prodavce su mnogobrojne, ističe Ahmić, i dodaje kako je od njih kontakt kupaca, koji prodavci dobiju tokom online prodaje, odnosno registracije, čime se otvara mogućnost svakodnevne direktne promocije proizvoda, akcijskih prodaja  i svih noviteta koje prodavac nudi. 

“Društvene mreže najbolji su kanali za promociju i plasiranje proizvoda,  potpuno besplatno. U uslovima koje nam je nametnula pandemija virusa Covid-19 mnoge kompanije su u potpunosti svoje poslovanje obavljale upravo online trgovanjem, a veliki broj je u tom periodu značajno proširio online prodajne kapacitete”, ističe Ahmić.

MarketMakers projekat Vlade Švicarske od 2012 godine podržava razvoj IT sektora u BiH i u domenu digitalizacije po prvi put kroz eComm Asocijaciju uvezuje ključne dioničare na tržištu e-trgovine kako bi kroz zajedničko djelovanje podržavali razvoj novih visokokvalitetnih e-trgovina, educirali prodavače i kupce o e-trgovini, učinili internetsku kupnju sigurnijom u skladu s povratnim informacijama potrošača, i smanjili prepreke za učestvovanje u e-trgovini mikro, malim i srednjim preduzećima nudeći im informacije i odgovarajuća rješenja.

“Podrška e-trgovini” je komponenta projekta “Inovacija i digitalizacija u malim i srednjim preduzećima u BiH” koji implementira Deutsche Gesellschaft za Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime njemačkog Federalnog ministarstva za ekonomski razvoj i saradnju. Evropska unija sufinasira projekat, koji je dio EU4DigitalSME programa Evropske unije za podršku malim i srednjim preduzećima (MSP) u Bosni i Hercegovini u okviru digitalne transformacije koja MSP čini konkurentnijim, stručnijim, ekonomičnijim i ekološki prihvatljiviјima. Projekat digitalne transformacije malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini implementiraju GIZ i EBRD. 

Upis polaznika omogućen je od oktobra mjeseca, a program će trajati tri mjeseca nakon čega će polaznicima biti dodijeljeni i certifikati. 

Poziv za prijem u Akademiju je otvoren do 14. oktobra 2022. u 23:59:59. Prijave svih zainteresiranih polaznika, bilo da se radi o pojedincima ili kompanijama, mogu se podnijeti klikom na link .

Više informacija o E-commerce akademiji saznajte klikom na link www.e-commerce.ba/akademija .

 

Add some text to explain benefits of
subscripton on your services.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *