Future of Digital CommercePrvi Adria Summit od 5. do 8. maja u Savudriji Pročitaj više

BiHVijesti

Svijet je tvoje tržište: Rješenja za sve koji posluju lokalno, a žele prodavati globalno

2 Mins read
Svijet je tvoje tržište Rješenja za sve koji posluju lokalno, a žele prodavati globalno

Ovo je sjajna prilika za startupe, ali i etablirane biznise da saznaju korisne informacije o eCommerce poslovanju od pripreme proizvoda preko plaćanja do pouzdane dostave do krajnjeg kupca.

eCommerce asocijacija u BiHDHL International i Startup studio pozivaju sve koji posluju lokalno, a žele prodavati globalno da učestvuju u online razgovoru “Svijet je tvoje tržište” koji će se održati 22.12.2021. godine u 18 sati.

Neka od pitanja na koja će učesnice i učesnici razgovora dobiti odgovore su:

• Kako prodati, naplatiti i isporučiti svoje proizvode na globalnom tržištu?

• Koje važne informacije iz prakse treba znati o preduslovima za uspješnu internet prodaju?

• Kako postaviti siguran sistem naplate?

• Kakve troškove očekivati i kakve uštede možeš napraviti?

• Koje kriterije proizvod ili roba trebaju zadovoljiti?

• Kakva su iskustva lokalnih biznisa koji prodaju globalno?

Inicijativu za razgovor o ovoj važnoj temi je pokrenula prva eCommerce asocijacija u Bosni i Hercegovini o čemu Belma Ljuta-Agić, direktorica Asocijacije izdvojila: “eCommerce asocijacija u Bosni i Hercegovini je nastala iz potrebe da u doba procvata internetske trgovine okupimo sve sudionike digitalnog ekosistema radi zajedničkog unapređenja eCommerce tržišta. Kao prva ovakva asocijacija u BiH ciljevi su nam osnažiti i olakšati online poslovanje te poboljšati sve aspekte online trgovine a prekogranična prodaja je vrlo važan segment. BiH ima ogroman potencijal za plasiranja proizvoda u inozemstvo a tržište u regionu otvara bezbroj mogućnosti za naše online trgovce. Za sve startupe kao i etablirane biznise koji imaju takve aspiracije na ovom događaju ćemo ponuditi odgovore i rješenja iz prakse kako da što lakše, brže i efektnije plasiraju proizvode kako na regionalno tako i na globalno tržište. Pridružite nam se!”

Pored predstavnica i predstavnika eCommerce asocijacije u BiH, prisutni će imati priliku razgovariti i sa Edinom Emšom, generalnim direktorom DHL International d.o.o. Sarajevo, koji je ovim povodom rekao sljedeće: “Procjenjuje se da je prekogranična online prodaja u svijetu iznosila cca 1.2 triliona američkih dolara u 2020. godini i da će porasti na cca 4.8 triliona do 2026. godine. Podsjećanja radi, trilion je broj sa 12 nula (tzv. kratka skala). Radi se o tržištu za koje lokacija prodavca ne igra ulogu, pa nema nikakvog razloga zašto bosanskohercegovačke online prodavnice, čiji je udio u ovim ciframa danas ispod razine statističke greške, ne bi mogle konkurisati za dio ovog velikog kolača. Da ne bude zabune, nikakav uspjeh neće doći preko noći, ali znamo da i najduži put počinje prvim korakom. Ovaj događaj bi za neke učesnike mogao biti taj prvi korak.”

Na panelu će učestvovati i Mirsad Beširević, menadžer za razvoj biznisa u Startup studiju i Nejra Nuhić, mlada poduzetnica koja zajedno sa saradnicama stoji iza biznisa Werkstatt iz Sarajeva koji od 2019. godine aktivno razvija e-trgovinu.

Razgovor će se održati u prostorijama Startup studija Sarajevo kao jedna u nizu aktivnosti kojom Startup studio sa partnerskim organizacijama želi olakšati internet poslovanje domaćih startup-a.

Svi zainteresovani se događaju mogu pridružiti online, uz obaveznu prethodnu registraciju za događaj u zajednici lonac.pro, najkasnije na dan događaja 22.12. do 15 sati.

 

Add some text to explain benefits of
subscripton on your services.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *