Future of Digital CommercePrvi Adria Summit od 5. do 8. maja u Savudriji Pročitaj više

BiHKonferencijeMarketingVijesti

Asocijacija za internet trgovinu “eComm” otvara vrata za nove članove i partnere razvoja e-trgovine

2 Mins read
Asocijacija za internet trgovinu eComm otvara vrata za nove članove i partnere razvoja e-trgovine

Krajem oktobra 2021.godine u Sarajevu je osnovana Asocijacija za internet trgovinu „eComm“, kao odgovor na izazove današnjice, način funkcioniranja pojedinaca i kompanija ali i savremenog stila života. Asocijacija „eComm“ je najbolji prijatelj i podrška kompanijama, ustanovama i institucijama privatnog i javnog sektora u oblasti razvoja e-trgovine.  

Savremeno doba nameće brži tempo života, u kojem imamo sve manje slobodnog vremena. E-trgovanje uveliko olakšava i pojednostavljuje kupovinu ili prodaju artikala, uz velike uštede vremena.

Posljednje dvije godine svijet se suočava i sa izazovima uzrokovanim pojavom pandemije korona virusa.  U uslovima rada i funkcioniranja u kojem se nameće socijalna distanca e-tržište igra ključnu ulogu u oblasti ponude i potražnje, u svim oblastima ljudskog djelovanja. U samo nekoliko minuta pojedinci i kompanije bez potrebe za direktnim kontaktom i interakcijom uz nekoliko klikova dolaze do traženih artikala. Statistike govore da se sve veći broj građana odlučuje na ovaj vid trgovine, a ovakav obrazac trgovanja već odavno je praksa vodećih svjetskih brendova.  

Uvidjevši značaj razvoja e-trgovine dolazimo na ideju za osnivanje zajedničke Asocijacije koja okuplja 4  kompanije –  PIK d.o.o. (OLX), LILIUM d.o.o., udruženje Arbitri i BIT Alijansa. Podršku našoj ideji daju i prijatelji MarketMakers, koje finansira Vlada Švicarske, želeći dati doprinos u stvaranju jedinstvenog  mjesta za podršku u razvoju e-trgovine kako za kompanije, tako i za javni sektor.

U svom djelovanju nastojaćemo pokrenuti inicijative za otklanjanje nekih od problema koje sprečavaju rast i razvoj e-trgovine, među kojima posebno ističemo :  

  • Visoki troškovi transakcija 
  • Nepouzdan kvalitet dostave 
  • Neznatna podrška javnog sektora za razvoj e-rješenja, te digitalni marketing  
  • Velik broj nelegalnih online trgovina.  

Naravno, jedan od primarnih ciljeva našeg djelovanja baziran je na promociji sigurne i efikasne e -trgovine, upoznavanjem prodavaca i kupaca sa svim bitnim informacijama i mogućnostima, uz otklanjanje sumnji u sigurnost transakcija. Sigurna online prodaja je imperativ u jačanju e-trgovine, te osnovni preduslova za poduzimanje svih daljih koraka u njenom razvoju. Shodno tome radićemo i na kontinuiranim edukacijama i workshopovima za sve učesnike e-trgovine, čime ćemo dati poseban podsticaj razvoju i jačanju online prodaje u BiH. Također, prepoznali smo da je malim, ali i velikim brendovima potrebna podrška prilikom uvođenja online kanala prodaja zbog čega ćemo im pružiti paletu servisa koji će im olakšati ovaj put.

Na čelu sa direktoricom Almom Ahmić Asocijacija će svojim aktivnostima u narednom periodu raditi na otklanjanju problema i postizanju ciljeva kroz djelovanje prema trgovcima, kupcima, te prema javnom sektoru koji je odgovoran za pravni okvir i poslovno okruženje.

Poziv za članstvo i partnertstvo otvoren je za sve subjekte koji uviđaju značaj razvoja i jačanja e-trgovine, uz otklanjanja svih problema i prepreka koji usporavaju njen rast. Postoje tri dostupna nivoa nivoa članstva:

  • Basic
  • Standard
  • Premium članstvo uz  partnersko udruživanje.

Ako ste i vi jedan od mogućih partnera ili članova stojimo Udruženje vam stoji na raspolaganju za sve dodatne informacije. Kontakt e-mail za sve informacije je info@e-commerce.ba.  

Razvojem e-trgovine nastojaćemo doprinijeti  legalizaciji online prodaje i stvaranju novih radnih mjesta. 

Posjetite www.e-commerce.ba i saznajte više o načinu funkcionisanja e-trgovine. Pronađite odgovor na pitanje „Šta trebam znati pri pokretanju online trgovine”? i informišite se o ciljevima i aktivnostima Asocijacije.

 

Add some text to explain benefits of
subscripton on your services.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *