Future of Digital CommercePrvi Adria Summit od 5. do 8. maja u Savudriji Pročitaj više

IstraživanjaSvijetVijesti

Izašao je novi Europski eCommerce izvještaj (2022)

1 Mins read
Izasao-je-novi-Europski-eCommerce-izvjestaj-2022

Koliko eCommerce napreduje i postaje dio svakodnevnice pokazuje još jedno istraživanje koje je sprovedeno od strane Ecommerce Europe. Ovaj Europski izvještaj sproveden je na temu e-trgovine i to u 38 zemalja na europskom kontinentu. Cilj je bio dati uvid u najnovije podatke svake zemlje o trenutnoj i predviđenoj veličini digitalnog tržišta, ali i spomenuti nove trendove u ovoj sferi. U izradi izvještaj sudjelovali su najveći stručnjaci i čelnici vodećih udruženja i asocijacija za eCommerce u Europi.

Bosna i Hercegovina spada pod zemlje Istočne Europe, koje su se pokazale najnerazvijenijim kada je riječ o eCommerce-u. Rezultati istraživanja prikazuju da je 46% korisnika interneta obavljalo kupovinu online u 2021., što je ujedno i najmanji postotak u poređenju sa ostalim dijelovima Europe.

Izasao-je-novi-Europski-eCommerce-izvjestaj-2022

Kada govorimo konkretno o Bosni i Hercegovini istraživanja su pokazala da je u 2021. godini 52% građana naše zemlje obavilo online kupovinu u posljednja tri mjeseca.

Izasao-je-novi-Europski-eCommerce-izvjestaj-2022

Još neki od podataka dostupnih u ovom izvještaju je vezan za  broj korisnika interneta. U Bosni i Hercegovini ovaj procenat iznosi 77% i to nas je plasiralo na 36. mjesto ove liste iza Bugarske, a ispred Albanije. Kada je u pitanju broj online kupaca ponovno smo na 36. mjestu sa postotkom koji iznosi 39%.

Iako 36. Mjesto na listama od 38 država izgleda zaista poražavajuće također nam govori da postoji mnogo prostora za napredak. Smatramo da na ovakve podatke treba ipak gledati sa vedrije strane i kao prilike koje imamo. Naš cilj je raditi na unapređenju i u budućnosti povećati broj korisnika eCommerce-a.

Izvještaj možete preuzeti i saznati više informacija na linku.

 

Add some text to explain benefits of
subscripton on your services.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *