Future of Digital CommercePrvi Adria Summit od 5. do 8. maja u Savudriji Pročitaj više

SvijetVijesti

Wayfair otpušta 1.650 zaposlenih, odnosno 13 posto radne snage

1 Mins read
Wayfair otpušta 1.650 zaposlenih, odnosno 13 posto radne snage

Američka kompanija za e-trgovinu Wayfair najavila je jučer da otpušta 13 posto radne snage, odnosno 1.650 zaposlenih.

Ukidanje radnih mjesta uključuje otprilike 19 posto korporativnog tima kompanije, a očekuje se da će kompaniji donijeti godišnje uštede troškova više od 280 miliona dolara.

“Promjene koje su danas objavljene odražavaju povratak našim osnovnim principima o raspodjeli resursa, kao i fokusiranje na naše najviše prioritete“, rekao je Niraj Shah, izvršni direktor i suosnivač Wayfaira.

Kompanija sa sjedištem u Bostonu, koja prodaje kućne potrepštine i namještaj putem interneta, saopćila je da očekuje da će u prvom tromjesečju 2024. godine imati između 70 i 80 miliona dolara troškova zbog smanjenja radne snage, koji se uglavnom sastoje od otpremnina i troškova naknada.

Wayfairova odluka dolazi nakon što su druge velike američke firme, poput Hasbroa, Etsyja i Macy’sa, posljednjih sedmica objavile da planiraju otpustiti između 1.100 i 2.300 radnika.

Desetine kompanija u američkom tehnološkom sektoru otpuštaju radnike jer se bore s nižim prihodima i padom prihoda od reklama.

Uber, Reddit, Disney, 3M, Amazon, Yahoo, Affirm, Zoom, Dell, IBM, Microsoft, Salesforce, PayPal i Googleova matična kompanija Alphabet, otpustili su hiljade radnika od posljednjeg kvartala 2023. godine.

 

Add some text to explain benefits of
subscripton on your services.