Future of Digital CommercePrvi Adria Summit od 5. do 8. maja u Savudriji Pročitaj više

BiHVijesti

BiH: Nepovjerenje u kartično plaćanje

1 Mins read
kartično plaćanje

U Bosni i Hercegovini, rast online prodaje, koji je započeo tokom pandemije koronavirusa, nastavljen je i u 2023. godini, potaknut razvojem servisa fokusiranih na online kupovinu i plaćanje. Kupci i dalje cijene lakoću pretraživanja web stranica u bilo koje doba dana kako bi izbjegli gužve u tržnim centrima. Međutim, inflacija je uticala na sektor online prodaje, jer su potrošači skloniji izbjegavanju skupljih i luksuznijih artikala.

Uprkos trendu online kupovine, građani Bosne i Hercegovine i dalje preferiraju plaćanje pouzećem, dok je nepovjerenje prema kartičnom plaćanju i dalje prisutno. Očekuje se da bi usvajanje Zakona o unutrašnjoj trgovini u FBiH, čiji je Nacrt Vlada FBiH usvojila u decembru, moglo značajno unaprijediti sektor u narednom periodu.

Globalno tržište maloprodajne e-trgovine u 2021. godini vrijedilo je 5,62 biliona dolara, s predviđenim rastom od 9,21 posto od 2023. do 2030. godine. Očekuje se da će vrijednost ovog tržišta dostići 11 biliona dolara do 2030. godine. Prema procjenama Bloomberg Intelligence-a, online kupovina će činiti 33 posto maloprodaje u SAD-u u naredne tri godine, a 60 posto povećanja bit će potaknuto digitalnim platformama poput Amazon.com Inc. i SheIn Group Ltd.

Govoreći za emisiju Start Bloomberg Adrie, Orhan Gazibegović, country manager Monri Paymenta za Bosnu i Hercegovinu, izjavio je: “Cijeli region prati trendove u Europi i u svijetu. Rekao bih da tržišta Slovenije i tržišta Hrvatske imaju malu prednost zbog članstva u Europskoj uniji i prilagođenih legislativa i regulativa, dakle zakona koji dosta olakšavaju i plaćanje i online trgovinu i generalno unapređuju cijeli taj segment.”

Gazibegović nastavalja: “Kad su u pitanju non-EU zemlje, tu smo prilično na nekom jednakom nivou i mi se maksimalno trudimo da ta ograničenja u legislativi i regulativi nekim naprednim softverskim rješenjima zaobiđemo. Tako da, s obzirom da ja zaista pratim, nadležan sam i za tržišta Crne Gore i Makedonije, Monri Payments, mi kao payment servis provajder koji je jedini i najveći u regionu, a zajedno s našim partnerima, bankama i trgovcima dakle, trudimo se da educiramo kupce, zašto i koji su benefiti online plaćanja i kartičnog plaćanja i u biti, zašto im je to jednostavnije i bolje da koriste tu metodu.”

ba.bloombergadria.com

 

Add some text to explain benefits of
subscripton on your services.