Future of Digital CommercePrvi Adria Summit od 5. do 8. maja u Savudriji Pročitaj više

BiHRegionVijesti

Osnovana je Balkanska eCommerce Alijansa

2 Mins read
Osnovana je Balkanska eCommerce Alijansa-min

eCommerce udruženja regiona, Srbija, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija i Albanija potpisale su Memorandum o osnivanju Balkanske eCommerce Alijance – BECA, koji će se zalagati za olakšavanje i promociju regionalne elektronske trgovine. Formiranje BECA podržano je od Strateškog fonda za Jugoistočnu Evropu – Spoljna trgovina, uz podršku EU i Vlade Nemačke, a sprovodi ga Nemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ) GmbH, u čijim kancelarijama je Memorandum potpisan.

Pet udruženja elektronske trgovine sa Balkana, potpisnici memoranduma, osnivači su i članovi Upravnog odbora Balkanske eCommerce Alijanse. To su Udruženje elektronske trgovine u Srbiji – Ivan Tanasković, Udruženje elektronske trgovine iz Bosne i Hercegovine – Orhan Gazibegović, Udruženje za internet trgovinu “eComm” iz Bosne i Hercegovine – Alma Ahmić, Udruženje elektronske trgovine iz Severne Makedonije – Nina Angelovska Stankov i Albansko udruženje elektronske trgovine – Valer Pinderi.

Direktor Asocijacije Ivan Tanaskovic je izjavio: “Jedan od ciljeva BECA je prevazilaženju izazova poput cross-border trgovine, administrativnih barijera i regulative. U nadi da ćemo u bliskoj budućnosti imati priliku da jednostavnije poslujemo i van granica naše zemlje, radujemo se ovoj inicijativi.”

Aktivnosti BECA usmerene su ka stvaranju bolje budućnosti za međunarodnu elektronsku trgovinu na Balkanu, putem kreiranja politika povezanih sa elektronskom trgovinom i lobiranja za promene, ali i rešavanja različitih izazova u lancu elektronske trgovine. To uključuje rešavanje problema vezanih za carinske takse, administrativne prepreke, zajedničke strategije dostave, regulatorne okvire i druge aspekte. Savez će takođe služiti kao osnova za deljenje informacija, znanja, mišljenja i praksi između članova.

“Osnivanje Saveza za elektronsku trgovinu na Balkanu odgovara hitnoj potrebi za jedinstvenim predstavljanjem sektora digitalne trgovine u regionu Balkana. Kroz svoja članska udruženja, Savez zastupa potrebe oko 450 kompanija i ima za cilj iskoristiti trgovinski potencijal unutar CEFTA regiona i EU. Takođe se trudi promovisati poslovno umrežavanje, olakšati deljenje znanja i zalagati se za poslovno prijateljski ekosistem kako na nacionalnom, tako i na regionalnom nivou,” rekao je Florian Brütting, šef komponente e-trgovine u Strateškom fondu za Jugoistočnu Evropu – Spoljna trgovina.

Savez ima sledeće organe upravljanja – Skupštinu, Upravni odbor, Predsednika Upravnog odbora i Skupštinu, glavnog koordinatora i nacionalne koordinatore za svaku zemlju. Nina Angelovska Stankov, predsednica Udruženja elektronske trgovine iz Severne Makedonije, izabrana je za prvu predsednicu Saveza za elektronsku trgovinu na Balkanu.

Osnivačka udruženja već su uspostavila odličnu saradnju, i očekuju da će se samo zajedničkim snagama postići napredak i rast regionalne elektronske trgovine. Jedna od najperspektivnijih inicijativa za regionalnu elektronsku trgovinu je platforma ecommerce4all.eu (resursni i informacioni centar za vođenje poslovanja elektronske trgovine u CEFTA regionu), koja je lansirana kao deo GIZ projekta.

U okviru ovog projekta razvijen je modul za prvu Regionalnu oznaku poverenja u elektronskoj trgovini, koji će se nastaviti razvijati u okviru Saveza za elektronsku trgovinu na Balkanu.

Inače, do sada nije postojalo regionalno telo na Balkanu čija je domena upravo međunarodna elektronska trgovina i njen razvoj, a u budućnosti će Savez za elektronsku trgovinu na Balkanu biti otvoren za članove iz drugih balkanskih zemalja i regiona.

 

Add some text to explain benefits of
subscripton on your services.