Future of Digital CommercePrvi Adria Summit od 5. do 8. maja u Savudriji Pročitaj više

KonferencijeVijesti

Počeo prvi Adria Summit u Istri – Ko je sledeći jednorog u regionu?

3 Mins read
Počeo prvi Adria Summit u Istri – Ko je sledeći jednorog u regionu

Više od 400 učesnika iz više od 15 zemalja, na jednom mestu: u hotelu Kempinski u Savudriji, prisustvovalo je otvaranju Adria Summita pod sloganom ’’Future of Digital Commerce’’Na otvaranju prve konferencije o budućnosti digitalnog tržišta u našem regionu obratili su se pored organizatora Zorana Torbice, Dejana Tešića i Borisa Vujičića, Kozmin Vladimiresku iz Mastercarda, generalnog sponzora Adria Summita, Vili Basanese, gradonačelnik Umaga i Željko Stašević, direktor Kempinski Hotela Adriatic Istria.

Regionalni razvoj – ključ napretka

Organizatori su na samom početku poželeli dobrodošlicu i dotakli se jednog od ciljeva samog Summita, a to je podsticanje razvoja digitalne trgovine, a da bi se krenulo tim putem neophodno je stvaranje regionalnog ekosistema, kaže Boris Vujičić, jedan od organizatora i dodaje:

’’Taj ekosistem uključuje, kako velike prodajne sisteme, tako i manje lokalne proizvođače, visoko tehnološke firme, logističare, marketinške eksperte, platne sisteme ali i investicione fondove koji potpomažu inovacioni razvoj. Uzajamna povezanost i zavisnost ovih faktora je nešto na šta želimo da ukažemo tokom naše dvodnevne konferencije’’.

Ništa manje važna je i skalabilnost, naglašava Dejan Tešić, organizator, kao i da često nailazimo na mnogo barijera i fragmentacija.

’’Svako od nas ko veruje u otvorena tržišta, misli da zajedničkim delovanjem možemo da rastemo i značajno povećamo verovatnoću izgrađivanja globalno vrednih tehnoloških jednoroga i šampionaNema sumnje da kao učesnici na otvorenom tržištu možemo da povećamo skalabilnost tako što ćemo da sarađujemo što je više moguće. Na ovaj način ćemo ceo naš sektor pretvoriti u ekosistem gde će čak i mali igrači primetno doprinositi razvoju celog tržišta’’, istakao je Tešić.

Marko Landi – čovek koji je vratio Steva Jobs-a u Apple

Uvodno predavanje održao je jedini čovek u svetu koji je uspeo da ubedi Steva Jobs-a da se vrati u Apple, nakon što je napustio kompaniju koju je sam osnovao. Naime, čuveni Apple je pre skoro 30 godina poslovao sa ogromnim gubicima (verovali ili ne) da bi nakon Landijeve ’’intervencije’’ vrednost u veoma kratkom roku porasla na oko 100 miliona dolara.

Izuzetni Landi, nekadašnji COO u Apple-u, podelio je sa učesnicima iskustvo o saradnji sa neverovatnim Jobs-om i otkrio šta je najvažnije što je naučio od njega u putu ka uspehu: vizija, intuicija i snažan lojalan tim.

’’Šta je iPhone? On je samo ideja o konverziji različitih aplikacija i tehnologija. Steve nije kreirao te tehnologije, ali ih je spojio u jedan proizvod’’, rekao je Landi.

’’Trendovima treba znati upravljati, ako ne, oni će nama’’

O godinama koje su iza nas govorio je, Kozmin Vladimiresku, menadžer Mastercarda za Hrvatsku i Rumuniju. ’’Period iza nas bio je težak i doneo je brojne izazove, koje su na svoj način bile i poučne. Promenile su način na koje razmišljamo i postavljamo prioritete’’. Zatim se osvrnuo na rast digitalne trgovine u tom periodu: ’’Očigledno je da je eComm jedan od najjednostavnijih načina na koje smo mogli da računamo kada se radi o primeni i korišćenju stvari koje su nam potrebne’’, stoga je neophodno posmatrati budućnost i kreirati platformu za dalji razvoj.

Gradonačenik Umaga, Vili Basanese, obratio se učesnicima naglasivši da je područje Grada Umaga, područje u kome je raznolikost bogatstvo. ’’Zahvalio bih se svima koji su organizovali ovaj događaj, jer time širimo ono čega među nama nema – a to su granice’’, rekao je Basenese i osvrnuo se na temu Summita sa porukom ’’trendovima treba znati upravljati, ako ne, oni će nama’’.

Adria Summit otvara brojna pitanja kroz 8 panel diskusija: od makro pespektive razvoja Ecomm ekonomija iz ugla top menadžera, preko uticaja brenda, tehnologije, prihvatanja inovacija, do finansijskih servisa, značaja organizacije dostave i brojnih  specijalnih gostovanja vodećih stručnjaka na odabrane teme. Program je dostupan na https://adriasummit.com/.

Adria Summit se održava u istarskoj Savudriji i traje do 8. maja. O budućnosti Interneta i e-trgovine diskutuju istaknuti eksperti u regionu, i šire, kroz program koji obuhvata sve ključne teme digitalnog ekosistema.

 

Add some text to explain benefits of
subscripton on your services.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *